Innostuin taas uudelleen espanjan kielen opiskelusta, kun tiedossa oli matka Espanjan Aurinkorannikolle. Kirjahyllystä löytyi oppikirjoja vuosien takaa, mutta kuinka tylsiltä ne tuntuivatkaan. Periaatteessa alkeet olisi pitänyt olla hallinnassa, mutta huomasin, että sanat ja sanonnat olivat jääneet unholaan käytön puutteessa.

Ensimmäinen päätös olikin alkaa ajatella ja puhua ihan yksikseni espanjaa. Kun keitin kahvia, yritin muistella että vesi on agua, kahvi on el café ja kahvinkeitintä en tiennytkään. Entäpä miten sanon kahvilassa että kuppi kahvia, kiitos. Onneksi keksin alkaa kirjoittaa tarralappuja muistin virkistykseksi.

1796045_690450727660674_1275676215_o

Keittiössä muistilappuja tuli luettua usein.

      

Kahvin tilaaminen ei Suomessakaan ole enää helppo juttu, mutta voi sentään sanoa, että kuppi tavallista suodatinkahvia, kiitos. Entä sitten Espanjassa? El café solo on minun peruskahvini ilman maitoa ja sokeria.

Kun ruoka- ja juomapuolta olin jotenkuten saanut aktivoitua, niin aloin laputtaa kotona olevia esineitä. Pöydässä luki la mesa, tuolissa la silla, sohvassa el sofá, lattiassa el suelo, kellossa el reloj. Kun lapseni tulivat käymään, he luulivat aluksi että minulla on muistinmenetystä ja siksi olen laittanut keltaisia lappuja eri puolille.

Aloin aktiivisesti harjoitella erilaisia fraaseja ihan vanhanaikaisesti lukemalla Berlitzin matkasanastoa. Kävin myös kirjastossa etsimässä jotain kuunneltavaa, mutta en löytänyt mitään mieleistä. Ylen Areenasta ja verkosta ylipäätään aloin etsiä espanjankielisiä sarjoja päästäkseni sisälle espanjalaiseen elämäntapaan. Matkakuumetta nostatin myös kuuntelemalla espanjalaista musiikkia.

Jos kuvaa käytetään niin kuvatekstinä olisi eellisen kappaleen viimeinen lause – Ystävältäni sain lainaksi…

Ystävältäni sain lainaksi nipun Pedro Almodóvarin elokuvia.

Ylen verkossa olevat espanjan kielen kurssit kannustavat myös itseopiskeluun. Netistä löytyy paljon englanninkielisiä espanjan kielen kursseja esimerkiksi studyspanish.com Alkeisjaksoja voi käyttää ilmaiseksi ja niissä on paljon hyviä harjoituksia.

Kun joku asia alkaa kiinnostaa, niin siihen törmää koko ajan. Kirpparilla käydessäni silmiini osui mielenkiintoinen esine.

Oliiviastia

Aceitunas – oliiveja, huesos – kiviä ja tärkeä sana palillos – hammastikkuja

Sen kuitenkin huomasin, että oppimisen eteen pitää ihan oikeasti tehdä työtä. Tarvitsin paljon kertausta muistaakseni sanoja ja siksi otin kaikki keinot käyttöön. Kirjoitin sanoja ja sanontoja paperille useampaan otteeseen ja toisaalta myös testasin, miten muistin niitä.

P1030286

Kertaus on opintojen äiti

Miksi en mennyt kielikurssille? Aikatauluihini ja elämäntapaani ei yksinkertaisesti sopinut kerran viikossa opiskelu, sillä eläkeläisen elämä on yllättävän aktiivista ja epäsäännöllistä. Nyt olen suunnitellut, että ensi keväänä aloittaisin opinnot sopivassa opinahjossa. Haluaisin oppia puhumaan paremmin ja se varmasti onnistuu keskusteluryhmässä, jota vetää espanjalainen opettaja. Onneksi niitä näyttää olevan tarjolla eritasoisia ja yksi sopiva löytyikin ihan kotikulmiltani Helsingin työväenopistosta.

Onko sitten mitään järkeä uhrata aikaa opiskeluun? Nykyään Espanjan Aurinkorannikolla saa palvelua vähän joka kielellä ja jopa suomeksi. Aiemmilla matkoilla huomasin kuitenkin, että useimmat tapaamistani espanjalaisista osasivat todella vähän englantia tai ei ollenkaan. Kaupoissa voi aina osoittaa mitä haluaa ja ruokalistoissa on kuvia, mutta jokainen espanjan sana ja sanonta tekee oleskelun siellä paremmaksi. Vaikka voi elehtiä, niin kummasti helpotti eksyessäni, kun tiesin mitä espanjaksi on oikealle (la derecha), vasemmalle (la izquierda) ja suoraan (recto) puhumattakaan lukusanoista. Millaisia kokemuksia sinulla on?

WP_002231Iris Holthöfer on eläköitynyt toimituspäällikkö ja viestinnän suunnittelupäällikkö, joka nauttii uudesta elämänvaiheestaan ja ihmisten kohtaamisesta.