1. Älä ota paineita turhasta.

Koko elämää ei tarvi saada jouluksi valmiiksi. Muista vanha kunnon marttojen vinkki: Siivoa kaapit, jos haluat viettää joulun kaapissa. Mieti mitkä asiat ovat joulusi onnistumisen kannalta oikeasti tärkeitä asioista ja keskity niihin. Kaapit kyllä odottavat seuraavaan vuoteenkin. Lisää marttojen vinkkejä löytyy täältä.

2. Suunnittele ja tee ruokaostokset kotisohvalta.

Näin vältyt joulun aluksen ruokakauppojen kaaokselta, jonotukselta ja painavien kassien kantamiselta. Voit tilata myös valmiiksi suunnitellun jouluruokakassin.

3. Tilaa kuusi kotiin asennettuna.

Sinulle jää vain koristelu. Kuusen voi tilata pääkaupunkiseudulla esim täältä Joulukuusikotiovelle.com-palvelusta tai Metsäylioppilaisen kuusikaupasta.

4. Nauti joulusta sen alkuperäisessä merkityksessä.

Älä hyppää jouluhysteriaan. Joulu on rauhoittumisen ja yhdessäolon aikaa. Kuuntele joululauluja, polta kynttilöitä ja leivo pipareita vaikka lastenlastesi kanssa. Moni joulun viettämiseen liittyvä asia ei myöskään maksa mitään. Käy joulutorilla, kuuntelemassa kauneimpia joululauluja tai kauniisti valaistuja katuja.

5. Anna lahjaksi elämyksiä ja aikaa

Tarjoa omaa aikaasi. Jos sinulla on lapsenlapsia, anna heidän vanhemmille lahjakortti vapaaseen viikonloppuun. Tai mieti mistä voisitte nauttia yhdessä.Elämyslahjan voi antaa myös lapsenlapselle. Vie hänet konserttiin, elokuviin tai vaikka musikaaliin. Aikuisten kesken voidaan myös sopia, ettei lahjoja anneta, tai aikuisten lahjat voivat olla vain jotain syötävää tai joutavaa.

6. Luota myyjien apuun

Kokonaan jouluostoksilta voi ola vaikea välttyä. Luota siinä tapauksessa myyjien apuun. Joulun hittikirjat tai suosituimmat lelut eri ikäisille ovat myyjien tiedossa. Käänny siis heidän puoleen. Monella paketilla on myös palautusoikeus, joten turhia paineita ei kannata ottaa. Lahjakorttikin voi olla ratkaisu http://www.citycon.com/fi/lahjakortit

iStock_000009883746_Medium